女朋友唔開心 咁氹佢最有效!

氹女朋友最困難,唔係男朋友冇心思。

話說女友近排成日都好大壓力,好唔開心,小小事都會好嬲。

作為佢嘅身邊人,當然要小心唔好激親佢之餘,仲要諗點樣令佢笑番。

但好衰唔衰,我最近都心情唔好,一知道佢黑面唔開心,我即刻就覺得好煩。

女朋友唔開心,男友通常會講乜?

「唉,唔好唔開心啦!」

「笑吓啦,開心啲得唔得!」

而最差嘅一句係⋯⋯「喂,我都好忙㗎,妳唔好成日都唔開心得唔得呀!」

唔開心,仲要畀人鬧番轉頭。男朋友唔識安慰,仲加多兩腳落井下石。

咁嘅男友真係好差,但我明白⋯⋯因為我都成日係咁。

氹女朋友最困難,就係自己心情都好差,見面只係想好好放鬆,唔想做社工。唔係唔識氹,而係有心無力。

上次同女朋友食飯,仲約咗一班朋友,點知班朋友遲咗一個鐘。我吔兩個人霸住咗成張八人枱,出面排好長龍,女朋友覺得好尷尬,然後又黑面躁底,怪啲朋友咁耐都唔嚟。

我望一望啲空位,同女朋友講:「如果一陣個經理行埋嚟,問我哋啲朋友幾時嚟,我哋答佢:『嚟咗啦,喺晒度。』唔知個經理會點呢!」

女朋友笑住咁話:「講吓笑氹我咪幾好,我咪唔會成日黑面囉!」

最有效嘅安慰說話,就係笑話。

氹女朋友有心無力,有時因為我哋諗得太複雜,好似難過徒手爬上珠穆朗瑪峰,拎咗你條命咁,自不然就會好抗拒,覺得女朋友好煩。

Less is More,對於氹女朋友,呢個道理都非常合適。唔係要咩大道理,只係一個小笑話。

唔知講咩好,反而唔好講住,等合適時間先送上支持。

女友可能會怪你氹得遲,但總好過氹得衰。

【保鮮注意】

嚟緊莎比亞會同 Moments by giveco 合作,寫情侶「保鮮」嘅唔同方法,紀錄低點樣去為男/女朋友製造驚喜!大家想睇嘅話,可以先Like 定@momentsbygiveco專頁,兩個星期一篇,記住留意喇!

 

【氹女朋友貼士 - 送給她最有心思的禮物】 

服務與產品:

1.客人可獲得一套自訂的情侶裝 (原價$768)
2.可享1.5小時的影拍攝服務 (原價$1200)

  • 注意事項: 客人可在指定的5個地方中選擇1個地方進行拍攝。(當中機場維修區及西貢獅子會須額外收取$200交通費,並在當天把交通費給攝影師。)若要在其他特別的地方拍攝,攝影師有權向你收取$100-500不等的交通費。

3.由攝影師提供80張已調好光暗的電子檔相片

4.一幅精美的人像油畫 (尺寸: 30cm x 30cm) (原價: $298)

詳情可click入此連結:

 https://giveco.hk/products/couple-shooting-package